Cea mai performantă tehnică de recunoaştere facială poate fi testată la Noaptea Cercetătorilor

În urmă cu doar câteva săptămâni, oamenii de ştiinţă au anunţat o nouă metodă, aproape imbatabilă, de identificare a persoanelor: o analiză specială a fotografiei chipului, realizată în domeniul infraroşu. Aşa cum degetele noastre au amprente unice, la fel şi imaginea termică a feţei cuiva poate fi folosită pentru a identifica persoana respectivă.

foto_infrarosu

Vino la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie, să îţi faci şi tu o fotografie termică!

Printr-o tehnică ce va fi prezentată şi la Noaptea Cercetătorilor în Iaşi, se poate obţine o imagine a căldurii degajate de chipul celui fotografiat. Plecând de la această imagine, cercetătorii au inventat o metodă aproape imposibil de păcălit: se analizează cele mai mici ramificaţii ale vaselor de sânge pe sub piele, capilarele, care sunt diferite de la persoană la persoană.

În seara de 27 septembrie, la Palas Mall Iaşi, fizicienii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor explica cum funcţionează această tehnologie şi fiecare participant se va putea poza în infraroşu.

Participanţii vor putea, în plus, să asiste şi chiar să efectueze singuri alte experimente: un show cu raze laser în care vor învăţa să studieze atmosfera cu ajutorul razelor, concurs de producere a energiei electrice prin dans sau prin pedalarea bicicletei, descărcări electrice asemenea fulgerelor etc.

Toate aceste experimente distractive vor avea loc la Noaptea cercetătorilor, un eveniment dedicat ştiinţei ce va avea loc în peste 300 de oraşe din Europa. Evadată din laboratoare, Ştiinţa îi va aştepta pe participanţi în centrele oraşelor Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Craiova, începând cu ora 19.00.

Coordonatorii de grupuri (profesori, educatori etc.) se pot înscrie de pe acum folosind formularul de pe această pagină.

Evenimentul este organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în colaborare cu:

  • Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică
  • Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Exacte
  • Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Fizică
  • Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică
  • Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei
  • Institutul de Fizică Atomică
  • Institutul de Ştiinţe Spaţiale

Uniunea Europeană sprijină financiar proiectul prin programul FP7.

Find more like this: Noutăţi


Comments are closed.