„Noaptea cercetătorilor” te invită în culisele Muzeului „Antipa”

antipaDacă vă este dor de propriul insectar și de fluturii perfect păstrați în vitrina cutiei, la sfârșit de septembrie Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă va reaminti de vremurile în care nicio insectă nu scăpa curiozității vârstei. „Noaptea Cercetătorilor” este evenimentul care îi provoacă pe pasionații de știință să descopere cum se realizează colectarea, prepararea și identificarea insectelor, păianjenilor, fluturilor, vertebratelor și mamiferelor aflate în colecțiile Muzeului. Mai mult, noaptea în care cercetătorii prind cu un bold știința în spuma insectarului oferă posibilitatea tinerilor, profesorilor și publicului larg de a participa la o serie de discuții interactive, aplicații practice și experimente spectaculoase.

Muzeul „Antipa” este cel mai nou partener care și-a anunțat participarea la evenimentul „Noaptea Cercetătorilor”.  Drept pentru care timp de o seară, pe 27 septembrie, în Sala Multimedia, începând cu ora 19:30, specialiștii Muzeului îi vor încânta pe toți iubitorii și entuziaștii de știință cu experimente inedite: participanţii vor identifica insectele după sunetele pe care acestea le produc, vor fi preparate insecte necrofage după standardele științifice și muzeale, prezentându-se, totodată, etapele  naturalizării și ale restaurării unor specii de vertebrate. Nu în ultimul rând, participanții vor vizita colecțiile de mamifere și lepidoptere ale Muzeului.

„Ne bucurăm enorm că Muzeul Antipa, unul dintre cele mai puternice branduri ale ştiinţei româneşti, s-a alăturat evenimentului nostru. În acest fel, pe lângă experimentele spectaculoase cu lasere, electricitate, gravitaţie, participanţii la Noaptea Cercetătorilor vor avea ocazia unică de a privi în spatele cortinei unui muzeu de ştiinţă şi de a înţelege munca cercetătorilor de acolo”, a declarat Ionuţ Topală, coordonatorul proiectului, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Pentru noi, este o oportunitate de a prezenta publicului interesat pe cei datorită cărora Muzeul Antipa este instituția cu cel mai bogat și valoros patrimoniu științific. Despre piesele pe care le conservăm în muzeu, mulți dintre vizitatori știu deja. Despre cei care descoperă specii noi pentru știință, asigură consultanță de specialitate diferitelor instituții din țară și străinătate, vor putea afla numai dacă vor avea curiozitatea să vină și să-i cunoască direct pe 27 septembrie, începând cu ora 19.30”, a declarat dr. Aurora Stănescu, Șef Departament Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educative.

Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acesta va avea loc în 11 oraşe, bucureştenii fiind aşteptaţi în trei locaţii din capitală : Parcul Tineretului, Platforma Măgurele şi Muzeul „Antipa”.

Despre „Noaptea cercetătorilor”

„Noaptea cercetătorilor” se organizează în toate țările Uniunii Europene, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin fondurile FP7. Programul complet din fiecare oraş poate fi vizualizat pe http://noapteacercetatorilor.uaic.ro.

Despre Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este o instituţie cu îndelungată tradiţie în domeniul cercetării ştiinţifice asupra biodiversităţii României și a celei mondiale. Având rolul de educare şi culturalizare a publicului, Muzeul este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile sale, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. La ora actuală, Muzeul „Antipa” se bucură de unul dintre cele mai mari colective de zoologi din România.

Find more like this: Noutăţi


Comments are closed.