27 septembrie: știința evadează din laboratoare

Experimentele cu laseri, plasmă, azot lichid, vulcani artificiali, gravitaţie, sunet şi lumină: toate acestea vor putea fi văzute în afara laboratoarelor la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie.

În decursul unei seri, în Iași, București, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca şi alte şapte oraşe din România vor avea loc activități în care știința se dezvăluie publicului în cele mai neconvenționale moduri. De la aplicații practice și experimente chimice spectaculoase, la discuții interactive despre spațiul cosmic, laseri, schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial. Desfășurat simultan în peste 300 de orașe, evenimentul „Noaptea cercetătorilor” își propune să scoată știința din laboratoare și să îi implice pe participanți, drept pentru care organizatorii au inclus în program numeroase sesiuni de experimente științifice spectaculoase.

În București, în intervalul 09:00-18:00 cei înscriși la eveniment vor putea vizita laboratoarele deschise în mod excepţional din institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele. Celelalte activități vor fi susținute în Parcul Tineretului de la 16:00 la 22:00 și la Muzeul Antipa, începând cu orele 19:30. Printre activitățile programate se numără: experimente cu microcontrollere și electrostatică, muzică cu harpă fără coarde, dar dezbateri despre „Ce este şi ce poate face laserul cel mai puternic din lume”. La Muzeul Antipa, participanții vor putea arunca o privire în spatele cortinei unui muzeu de știință: vor sta de vorbă cu cercetători, vor fi invitați la audiții de „concerte” de insecte și demonstrații live despre cum se tratează păianjenii ca exponat științific.

În Iași, experimentele evadate din laborator au ales să se refugieze în Parcul Palas, acolo unde vor putea fi văzute începând cu ora 16.00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, vor crea fulgere spectaculoase şi vor afla câte becuri pot aprinde pedalând pe bicicletă. De la ora 19.00, în Cărtureşti Palas, cercetătorii locali vor încerca să răspundă la întrebări precum “există viaţă în spaţiu?”, “de ce ardeii iuţi sunt şi fierbinţi”, “vom putea vreodată să ne încărcăm telefonul mobil fără nici un cablu?” şi vă vor spune “tot ce nu ştiaţi că nu ştiţi despre lumină”.

În Craiova, „Noaptea Cercetătorilor” se va desfășura în Holul Universităţii şi în Piaţa Teatrului, unde vor avea loc observaţiile astronomice, începând cu ora 19:00. Craiovenii prezenți la activitățile și experimentele pregătite de organizatori vor vedea cum se face o electrocardiogramă, care este secretul focului verde și al cărbunelui dansator. În aceeași seară vor descoperi „Miturile Astrale”  și vor face cunoștință cu „Universul din fața noastră”.

 

Universitatea de Vest, ExperimentariumTm și Observatorul Astronomic sunt locațiile în care se vor desfășura acțiunile de la Timișoara de pe 27 septembrie, de la orele 16:00, până la 24:00. Evenimentul cuprinde experimente ştiinţifice amuzante, conferinţe pentru public, tombole cu premii şi un maraton de fotografie.

Experimente cu gheaţă, flăcări oblice și baloane de săpun uriaşe, vor fi realizate în Parcul Central din Cluj Napoca, între orele 18.00 şi 24.00. În plus, clujenii sunt aşteptaţi la Observatorul Astronomic şi la o serie de conferinţe despre invenţia sângelui artificial, riscurile telefonului  mobil pentru sănătate ş.a.

„Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul din cele cinci oraşe este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Institutul de Ştiinţe Spaţiale și Muzeul Antipa.

“Noaptea cercetătorilor” se va mai desfăşura în România şi în oraşele Tulcea, Oradea, Suceva, Piatra Neamţ, Braşov, Sinaia şi Galaţi, sub coordonarea Target Active Training și Asociația Invenio.

Mulţumim sponsorilor Biocebral, Palas, DaVinci Learning, Histersis şi Nitech, partenerilor media şi tuturor partenerilor care contribuie la acest eveniment

Find more like this: Noutăţi


Comments are closed.