Despre eveniment

“Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat, sub egida Uniunii Europene, de Universitatea Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

“Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 24 de state membre ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia.Cele trei state membre care nu participă în acest an sunt Austria, Danemarca și Luxemburg.

Noaptea cercetătorilor face parte din acțiunile Marie Curie finanțate de UE în vederea promovării carierelor internaționale în domeniul cercetării în Europa. Punând cercetătorii în contact direct cu publicul, evenimentul își propune să arate cât de important este rolul jucat de cercetare în societate.Încurajarea mai multor persoane în direcția alegerii unei cariere în domeniul cercetării este crucială pentru înregistrarea unei viitoare creșteri economice în Europa, creștere care depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor și serviciilor, cât și la nivelul modelelor de afaceri.

Codul proiectului: RNR 2013 – 609771